Stick Figure Family at FreeFlashToys.com

2009. január 31., szombat

Mi az eredeti

Még csak pár napos a blogom, és sajnos máris szembe kerültem az első vitával. Ötletlopás. Nem is tudom létezik-e ilyen kategória. Az biztos, hogy nem nagyon megfogható. Minden estre én rendszeresen "lopok" ötletet, például, ha sapkát horgolok, olyat, mint a szomszéd lányé, vagy azé a tegnapi fiúé az utcán, vagy amit a tévében, uram bocsá' az interneten látok.Persze nem pont az lesz, amit láttam, de HASONLÓ.És akkor ezek még csak a horgolt holmik, nem pedig a képek, rajzok, varrt, faragott holmik, vagy egy szép virág a parkban. Így vagyok a játékokkal is. Van, hogy látok valamit egy honlapon, rajzot, elkészült horgolt állatot és elhatározom, hogy elkészítem. Persze nem ugyanolyat, csak HASONLÓT. Mint ahogy nem is lehet ugyanolyat alkotni. Ha mástól kapok ihletet, akkor azt le is írom és büszkén vállalom. Ha valaki tőlem kap ihletet, akkor bátran valósítsa meg, itt a blogon még ötletet, linket, segítséget is talál hozzá.

Minden esetre ezentúl biztosan nem írom meg az ötletadónak, hogy ő volt az, aki megihletett, mert látom, hogy ebből nekem csak problémám lehet.

5 megjegyzés:

anyahajó írta...

Ó, mi történt?
Egyébként meg, ha Zsukka nem linkel be, meg se tudom, hogy van blogod. Nahát, ejnye.

hordosv írta...

Szia,
szia, hát igen. A blogom egyébként olyan nagy múltú:), hogy még
csak nem is értem rá szólni a barátaimnak, és már ez történt.Lásd egyébként a katicás posztot. No
mindegy. Tanulság: a szerzői jogi kérdéseket tisztázom a blogban jóelőre.

Szóval bocsánat, de nem tudtam, hogy eseménytelen kis életem ilyen
mozgalmas lesz egy bloggal.

anyahajó írta...

Csak valahogy a Vattacukorhajúról nem is tudom elképzelni, hogy ilyesmin kiakadna, azért lepődtem meg. (Meg a kommentekből ez nem is látszik) Na mindegy, ez amúgy egy örökké felbukkanó téma a varrós-alkotós blogok között, nem tudom, rátaláltál-e már máshol. Eléggé kettészakadnak a vélemények. Nekem úgy tűnt, az emberek nagy része nem bánja, sőt, örül, ha megihlet valakit, de igényli, hogy jelezzék a forrást. De ez teljesen normális szerintem. Az meg a másik, hogy ha valaki valami nagyon eredetit csinált, akkor nem örül, ha másnap meglátja a Meskán mástól, ez is oké, szerintem. De a katicával nem értem, mi volt a baj, végül is ez két külön műfaj. Na mindegy, azért remélem, nem lesz örihari, Vattacukorhajú is olyan kedves ember, mint te.

Zsukkata írta...

Én is csodálkoztam egyébként, és nem is értettem igazán a dolgot, mert egy rajzolt figura, és az általa ihletett horgolt játék szerintem annyira nem egy kategória, hogy itt csak nagyon erőltetve lehetne ötletlopásról beszélni... Szerintem az az ötletlopás, ha valaki másnak az eredeti ötletét sajátjaként tünteti fel, így árulja. Nem?

hordosv írta...

Hát ezt én is így láttam eddig és naívan meg is írtam Mónikának, aki Nagyon nem örült a dolognak. Egyébként mindenben egyetértek veletek,még a MESKA-n is úgy szerepeltettem, hogy egy kép alapján készült mintáról van szó.

Azóta kiművelődtem jogvédelem és creativ commons ügyben, asszem, ha ráérek erről is születik majd külön poszt. Ez talán mindenkinek hasznos lehet.

Éljen éljen, hogyí jogász vagyok