Stick Figure Family at FreeFlashToys.com

2009. április 18., szombat

A kerékpár mint közlekedési eszköz?

Sokan azt gondolják, hogy a bringa csak hétvégén jó egy hosszabb-rövidebb kirándulásra és hétköznap csak az "őrült futárok" járnak két keréken. Ez a biciklizésről elterjedt legnagyobb tévedés. Nem csak hogy lehet, hanem egyenesen ajánlott hétköznap is biciklizni. Hogy miért is? Lássunk néhány ellenérvet és azok cáfolatát:
  1. „Nincs kerékpárút, a kerékpáron védtelen vagyok, félek az autók között biciklizni
    A kerékpár jármű, a közlekedés része. Ha az úttesten haladsz, az autóvezetők folyamatosan látnak. Nem kell tartanod a forgalomtól, csak bele kell tanulni! Ha megismered, mire kell figyelni, akkor gond nélkül tudsz közlekedni Budapest útjain, ahogy ezt már most is ezer és ezer ember teszi. Először kezdj kisebb, csendesebb utakon és meglátod, fokozatosan hozzászoksz a közlekedéshez. Később már a forgalmasabb utakon is természetes módon fogsz tekerni! Érdemes egy már tapasztaltabb bringással együtt hozzákezdeni.
  2. „A biciklin megizzadok és piszkos leszek”
    Megfelelő sebesség és ruházat megválasztásával az izzadás elkerülhető. 15 km/h-s sebesség mellett a biciklizés kisebb erőkifejtéssel jár, mint a tempósabb gyaloglás! Ha a közelbe készülsz, elegáns ruhában is nyugodtan felpattanhatsz a kerékpárra, 15 perc kényelmes tekerés után ápoltan és rendezetten fogsz megérkezni úticélodhoz.
    Ha mégis szükséges, keress mosakodási lehetőséget a munkahelyeden, vagy kombináld tömegközlekedéssel a kerekezést.
  3. „A bicikliket mindig ellopják"
    Csak azokat, amik nem megfelelően vannak lelakatolva! Ha betartod a lakatolási tanácsokat akkor biztonságban tudhatod járgányodat!
(Forrás: Tévhitek a kerékpározásról - kamba.hu)

És most jöjjenek az érvek, azaz "Miért jó nekem a bringázás?":
  1. Mert költségkímélő!
    A kerékpározás a legolcsóbb közlekedési mód. Egy városban használható bicikli kb. 40 ezer forinttól elérhető, azaz 3-4 tank benzin árából kifizethetjük. A szükséges kiegészítők 5-10 ezer forintba kerülnek, a fenntartási költség minimális.
    Tudtad, hogy mennyi a gépkocsira fordított összes kiadásod? Vételár, szerviz, benzin, parkolás, biztosítás stb. Ha mindezeket figyelembe vesszük, egy kilométer megtétele autóval legalább 150 forintba kerül, míg ugyanekkora távolság kerékpárral mindössze 10-20 forint. Számold ki Te is autód fenntartásának igazi költségét az autóköltség-kalkulátorban!
  2. Mert egészséges!
    - a legjobb fogyókúra
    - a legolcsóbb fitnesz
    - a leghatékonyabb egészségmegőrző: csökkenti a szívinfarktus és egyéb megbetegedések kockázatát, levezeti a stresszt és jó közérzetet biztosít.
    Tudtad? Statisztikai adatok bizonyítják, hogy aki rendszeresen kerékpározik, átlagosan egy nappal kevesebb betegszabadságra kényszerül.
  3. Mert bringázni jó!
    Ha egyszer kipróbálod a bringázást, nagyon hamar ráérzel az ízére, és annyira értékelni fogod a tekerés előnyeit, hogy többé le sem akarsz szállni kerékpárodról. Munkából, iskolából, boltból hazafelé kikapcsolódsz a mindennapos hajszából, felfrissülsz testileg-lelkileg! Miért várnál hétvégéig?
(Forrás: Miért jó nekem a bringázás? - kamba.hu)

Ha a fenti érvek és cáfolatok felkeltették az érdeklődésedet, akkor látogass el a Bringázz a munkába kampány honlapjára és csatlakozz. Nem csak magaddal és a környezeteddel teszel jót. hanem még különböző nyeremények is várnak rád.

Kivételesen nem HordosV hanem a férje SzyTamas tollából olvashattatok egy szösszenetet.

Nincsenek megjegyzések: