Stick Figure Family at FreeFlashToys.com

2009. március 7., szombat

Hányadik szemnél is tartok- számolásos műhelytitok

Zsukkának tett ígéretemnek megfelelően, íme a műhelytitkok sorozatom harmadik része.

Amikor az ember elkezd horgolni, akkor rájön, hogy soha nem is tudott számolni. Vagy a horgolás közben elpárolognak a szemek. Vagy folyton szaporodnak, de semmi esetre sem maradnak azonosak.

Nos íme pár jó tanács, ami persze vagy beválik nektek is, vagy csak nálam működik jól.

Hány szemmel is kezdtem:
Javaslom, hogy válassz könnyen megjegyezhető számot, tehát a prím számokat, ha lehet hagyd most.

A 6-os szabály:

Ez a kedvenc szabályom, amit az állatka horgolásban a legszívesebben alkalmazok. Lényeg, hogy mindig 6 szemet szaporítok soronként, majd ennyit fogyasztok. Ez azért jó, mert 12 szem esetén már 4, gyel 3-mal, 2-vel is tudsz majd szaporítani, fogyasztani szabályos időközönként és innentől szimpla matek az egész. Ez a titka a szép egyenletes gömböknek:)

Sorjelölő:

Ha neked beválik használd bátran! Elég hozzá egy elütő színű fonal, ami jelzi, hogy hol a sor vége. Vigyázz, hogy körben horgolásnál minden sorban át kell helyezned oda, ahol tartasz.

A fordulószemek:

A legtöbb horgolt állatnál a minták külön felhívják a figyelmet, hogy spirál alakban dolgozz és használj sorjelölőt.Nos, én nem szeretem. Inkább minden sorban lezárom a sorvéget és forduló szemet alkalmazok. Ez kispálca sor esetén 1, félpálca esetén 2, egyráhajtásos pálca esetén 3 láncszem. Ez megfelel az első szemnek, tehát ezt követően NE a sor ELSŐ, hanem a MÁSODIK szembe öltsed a következő szemet.

Hol a vége?

Ha körben horgolsz és fogyasztasz, vagy szaporítasz, akkor ne várd, hogy a sor vége a helyén ( az előző sor felett) marad. El fog mozdulni, úgyhogy erre számíts is. Ugyanez a helyzet, ha fordulószemet használsz.

Ha háromszöget szeretnél

Javaslom, hogy csak a sor két szélén fogyassz, soronként mindkét végén , mert így nem gyűrődik középen a horgolásod.


Ha bármi kérdésed felmerül akkor írj bátran:)

Nincsenek megjegyzések: