Zsukkának tett ígéretemnek megfelelően, íme a műhelytitkok sorozatom harmadik része.
Amikor az ember elkezd horgolni, akkor rájön, hogy soha nem is tudott számolni. Vagy a horgolás közben elpárolognak a szemek. Vagy folyton szaporodnak, de semmi esetre sem maradnak azonosak.
Nos íme pár jó tanács, ami persze vagy beválik nektek is, vagy csak nálam működik jól.
Hány szemmel is kezdtem:
Javaslom, hogy válassz könnyen megjegyezhető számot, tehát a prím számokat, ha lehet hagyd most.
A 6-os szabály:
Ez a kedvenc szabályom, amit az állatka horgolásban a legszívesebben alkalmazok. Lényeg, hogy mindig 6 szemet szaporítok soronként, majd ennyit fogyasztok. Ez azért jó, mert 12 szem esetén már 4, gyel 3-mal, 2-vel is tudsz majd szaporítani, fogyasztani szabályos időközönként és innentől szimpla matek az egész. Ez a titka a szép egyenletes gömböknek:)
Sorjelölő:
Ha neked beválik használd bátran! Elég hozzá egy elütő színű fonal, ami jelzi, hogy hol a sor vége. Vigyázz, hogy körben horgolásnál minden sorban át kell helyezned oda, ahol tartasz.
A fordulószemek:
A legtöbb horgolt állatnál a minták külön felhívják a figyelmet, hogy spirál alakban dolgozz és használj sorjelölőt.Nos, én nem szeretem. Inkább minden sorban lezárom a sorvéget és forduló szemet alkalmazok. Ez kispálca sor esetén 1, félpálca esetén 2, egyráhajtásos pálca esetén 3 láncszem. Ez megfelel az első szemnek, tehát ezt követően NE a sor ELSŐ, hanem a MÁSODIK szembe öltsed a következő szemet.
Hol a vége?
Ha körben horgolsz és fogyasztasz, vagy szaporítasz, akkor ne várd, hogy a sor vége a helyén ( az előző sor felett) marad. El fog mozdulni, úgyhogy erre számíts is. Ugyanez a helyzet, ha fordulószemet használsz.
Ha háromszöget szeretnél
Javaslom, hogy csak a sor két szélén fogyassz, soronként mindkét végén , mert így nem gyűrődik középen a horgolásod.
Ha bármi kérdésed felmerül akkor írj bátran:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése